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CITY OF MADISON 
CITY ATTORNEY’S OFFICE 

Room 401, CCB 
266-4511 

 
DATE: July 13, 2004 

 
MEMORANDUM 

 
TO: Mayor Cieslewicz 
 Common Council Members 
 
FROM: Michael P. May, City Attorney 
 
SUBJECT: Point of Order - Motion for Reconsideration 
 
 
 From time to time, issues may arise relating to procedure before the Council for which I think it 
appropriate to give advice to the members on proper procedure.  When I do so, these will be in a "Point 
of Order" memorandum. 
 
 Recently, a question arose as to the proper manner of making a motion for reconsideration of a 
matter which had previously been approved by the Council. 
 
 Chapter 2 of the MGO, Standing Rules for Government of the Common Council, provides as 
follows at Section 2.21: 
 

2.21 RECONSIDERATION OF QUESTION.  It shall be in order for any member 
who voted in the affirmative on any question which was adopted, or for any 
member who voted in the negative when the number of affirmative votes was 
insufficient for adoption to move a reconsideration of such vote, at the same or 
next succeeding regular meeting of the Council.  It shall be in order for any 
member who was, due to an excused absence, not present at the time the 
question was considered to move reconsideration of such vote at the next 
succeeding regular meeting of the Council.  A motion to reconsider having been 
lost shall not be again in order.  A motion to reconsider shall not be in order 
when the same result can be obtained by another motion.  (Am. by Ord. 5188, 
10-20-75) 

 
Section 2.32 of the MGO also provides that Robert's Rules of Order govern on any matters not covered 
by the Council's standing rules. 
 
 Sec. 36 of Robert's Rules of Order governs the making of a motion for reconsideration.  It 
makes several points.  First, the motion must be made either at the same meeting in which the original 
motion was made, or, in meetings of more than one day (like conventions), on the following day.  This 
portion of Robert's Rules is modified by Sec. 2.21 of the Council's Standing Rules, which allows a 
motion to be made at the next succeeding Council meeting.  
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Second, Robert's Rules also makes a distinction between the making of the motion and the time 
of consideration of the motion.  This is significant because of constraints imposed by the Wisconsin Open 
Meeting law.   
 Based upon the above, we advise Council members and the Mayor that motions for 
reconsideration should be made as follows: 
 

1. A motion for reconsideration of any matter is in order if made at the same meeting in 
which the matter was adopted.  The motion would be considered at that time. 

 
2. Pursuant to Sec. 2.21, MGO, a motion for reconsideration may also be made at the "next 

succeeding" meeting of the Council.  Due to the requirements of the Open Meeting law 
that any matter to be taken up must be noticed, a motion must either (a) be placed on the 
agenda for the next succeeding Council meeting, in which case it would be made and 
considered at that meeting; or (b) if made from the floor at the next succeeding Council 
meeting, it will not be considered until the following Council meeting.  That is, the 
motion will be treated as a matter introduced and referred to the following Council 
meeting.   

 
3. Pursuant to Sec. 36 of Robert's Rules of Order, the "effect of making a motion to 

reconsider is the suspension of all action that depends on the result of the vote proposed 
to be reconsidered …."  Thus, a motion to reconsider means that the matter previously 
passed is not effective until the motion to reconsider is taken up by the Council. 

 
4. A motion to reconsider must be distinguished from a motion to rescind.  See Sec. 2.26, 

MGO.  A motion to rescind assumes that the action taken by the Council is effective, and 
asks that it be rescinded.  Under Sec. 2.26, such a motion must be made at a prior 
Council meeting, except for emergency situations requiring a two-thirds vote of the 
Council.  Moreover, a motion to rescind cannot be considered after publication of the 
legislation sought to be rescinded. 

 
Thus, if any Council member wishes to ask for reconsideration of a question, the motion should 

be: 
 
-- Made at the meeting at which the question was considered, in which case the motion for 

reconsideration would be considered immediately at that time; or  
 
-- Made at the next succeeding Council meeting, in which case the motion would be 

considered at the meeting if it had been placed on the meeting agenda and noticed, or 
would be treated as being a matter introduced at the meeting and referred to the next 
Council meeting for consideration. 

 
 If you have any questions on this, please contact me or Assistant City Attorney Roger Allen. 
 
 
 
              
       Michael P. May 
       City Attorney 
MPM:ph 
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cc: Assistant City Attorneys 
 


