CITY OF MADISON
ZONING BOARD OF APPEALS
APPEAL APPLICATION

$200 Filing Fee
Ensure all information is typed or legibly printed using blue or black ink.

Notices are sent to the District Alderperson and to owners of record as listed in the Office of the
City Assessor. Maximum size for all drawings is 117 x 17”.

Name of Applicant: R udY M bO@€
Address: 71l o/Ion) T
MaD\SON T S370%
Daytimé Phone: {;, O 8 - C,\(y C’?S‘Cl _ Evening Phone:
Email: ""TM:\ /\0'.\'*6(‘ < %V\O\\\ g\

1. The undersigned hereby appeals the decision of the Zoning Administrator in regard to
Madison General Ordinance Section No. 2_(8 ‘ 15 \

2. When relevant to a specific property, fill out below:

Street Address: 20\ OoN v

MAD sy WY 537703

List of grounds for the appeal, statements, evidence of fact, and any additional information
3 g\ associated with the appeal are provided on a separate attachment.

Applicant Signature: /\'\/-/

DECISION
The Board, in accordance with the findings of fact, hereby determines that the requested appea'l for
is
DApproved DDenied DConditional_ly Approved

Zoning Board of Appeals Chair:

Date:

1/3/13



Rudy Moore

711 Orton Ct.
Madison, WI 53703
608-616-0359

Building Inspection Division
ATTN: Matt Tucker

126 S. Hammlton St.

PO Box 2984

Madison, WI 53701

August 15, 2019

Dear Mr. Tucker:

This letter is a follow-up to my original request for an appeal of the Official Notice
CB2019-193-04592, delivered July 30, 2019. Your response was dated August 1, 2019,
an appeal is due within 15 days of the date of your letter, and therefore this appeal 1s
timely filed.

The issue is whether my Tourist Rooming House satisfies the requirement that it be part
of my primary residence. Ordinance § 28.151, ORD-15-00054 (b) states, “The tourist
rooming house shall be the operator's primary residence.”

The Division has interpreted Primary Residence to be equivalent to Dwelling Unit.
However this interpretation does not comport with the Ordinance language nor the legal
understanding of Primary Residence. And even if it did, my family and I occupy the
dwelling unit that T also use as a Tourist Rooming House, and thus it is our Primary
Residence.

I have been operating a Tourist Rooming House since November, 2015. I was one of the
first Tourist Rooming Houses inspected and licensed. I’ve been licensed the entire time
I’ve been operating. I’ve had a reinspection every year and have always received
permission to continue operating. In each reinspection, the City has seen that my Tourist
Rooming House is a part of my Primary Residence.

L THE ORDINANCE SPECIFIES A “PRIMARY RESIDENCE” WHICH IS
NOT LIMITED TO A “DWELLING UNIT” AS INTERPRETED BY THE
DIVISION.



“Primary residence” is not defined in the Ordinances. There is every reason to expect that
my entire house should be considered my primary residence, but in particular that the
Tourist Rooming House is part of my primary residence. The Division’s interpretation
departs from the plain meaning of the Ordinance as passed by the Common Council.

§ 28.121 defines a Tourist Rooming House as
Tourist Rooming House: A building or portion thereof, other than a Hotel, Motel,
Bed and Breakfast Establishment or Hostel, in which sleeping accommodations
are offered for pay to tourists or transients. The definition does not include private
boarding, lodging or rooming houses not accommodating tourists or transients.

§ 28.121 defines Dwelling Unit as
Dwelling Unit: One or more rooms which are arranged, designed or used as living
quarters for one family only. Individual bathrooms and a complete kitchen facility,
permanently installed, shall always be included with each dwelling unit. No dwelling
unit may have more than one kitchen facility except that a single-family detached
dwelling may have more than one kitchen facility provided the dwelling 1s designed,
arranged or used as living quarters for one family only. For purposes of this
exception, the family shall not include roomers.

The definition in the Ordinance of Tourist Rooming House inherently encompasses a
building that has more than one family in it since tourists and transients are not from the
same family as the host. The definition of Dwelling Unit includes one family only.
Therefore the application of the definition of Dwelling Unit to a Tourist Rooming House
conflicts with the controlling Ordinance.

1L THE LEGAL DEFINITION OF A PRIMARY RESIDENCE DEPENDS ON
ALL THE FACTS AND CIRCUMSTANCES.

An inspection of the city Ordinances and state Statutes shows that the definition of
Primary Residence depends on all the facts and circumstances.

The city Ordinances do not define Primary Residence. The definition is interpreted
broadly through the Ordinances. For instance, Ordinance § 39.03, in its definition of
Homelessness, refers to a homeless person’s shelter as being their primary residence.

Similarly, state law does not define Primary Residence but uses it broadly. For example,
Wisc. Stat. § 215.21(16)(a) considers a loan acquired for construction of a personal
residence, but doesn’t specify the type of residence, number of units, or such. Wisc. Stat.
§ 70.11(4g)(a) considers property held for sale as a personal residence, but does not
specify type. Wisc. Stat. § 71.07(91)(b)2 even allows for outbuildings to a property to be
considered an owner-occupied personal residence. Wisc. Stat. § 551.102(4m)(a) uses the
entire primary residence for purposes of calculating net-worth.



There is even statutory support for a reading of primary residence that includes more than
a single building. Wisc. Stat. § 79.10(1)(dm) “Principal dwelling” means any dwelling
that is used by the owner of the dwelling as a primary residence on January 1 of the year
preceding the allocation of a credit under sub. (9)(bm) and includes improvements that

are classified, under ch. 70, as taxable real property or personal property.” (emphasis
added)

The Division is inappropriately limiting Primary Residence to a Dwelling Unit since the
Ordinances and Statutes use the term broadly.

. MY FAMILY OCCUPIES THE TOURIST ROOMING HOUSE AND IS
THEREFORE OPERATING IN COMPLIANCE OF THE ORDINANCE.

Even if the Board determines the Division’s interpretation of a Primary Residence should
be the same as a Dwelling Unit, 1 occupy the dwelling unit where I operate my Tourist
Rooming House.

From a purely operational standpoint, I use the part of the dwelling unit that I rent out as
my own and it i1s my Primary Residence. My apartment 1s connected directly to the area
that I rent out. I, my family members, and my personal guests sleep in the bedrooms at
times. The only bathtub that I have is in the rented area and I use it to bathe my baby
daughter. The only TV in the house 1s in the rented portion and I share that space with
renters. Critical supplies, including clothing and household items are kept there. The
space has access through my apartment, so it is an extension of the other part of my
residence. Renters come through my portion of my residence to access the rented rooms.
I receive mail at the address. Some utilities are signed up in my name at the address of
the space. The exterior is gardened and managed as a single entity. There 1s a
preponderance of evidence that shows this entire property is my primary residence.

City recognition suggests that the entire property can be considered my primary
residence. The city has given my property a single parcel number for my entire residence.
Because of this, if the city has a levy against my property, it is not incurred on any one
particular unit in the residence, but rather on the whole property.

Through all of these facts and circumstances, it is clear that the portion of my home
operated as a Tourist Rooming House is part of a dwelling unit that | occupy as my
primary residence.

IV.  THE POLICY REASONS FOR THE ORDINANCE ARE SATISFIED WITH
MY OPERATION OF A TOURIST ROOMING HOUSE IN MY PRIMARY
RESIDENCE.



The Ordmances limit Tourist Rooming Houses to properties that are the primary
residence of the operator. Documentation in the Legislative Details shows that Counsel
members were concerned with having owners present. I live in the house all the time and
am present if there are any problems that develop. I speak frequently with neighbors to
eliminate any disruption. | have set rules and enforce them to help maintain the
residential nature of my house. In my situation, the purpose of having the operator be
present in their primary residence is fulfilled. The Division’s interpretation is an
unnecessary narrowing of the language of the Ordinance that does not further the purpose
of the Ordinance.

In short, because the property is used as my personal residence, because the city
Ordinances do not define personal residence narrowly, and because the state Statutes do
not either, [ am operating my Tourist Rooming House in my personal residence and
therefore comply with the city Ordinances. I obtained my license before 1 offered my unit
for rent and, indeed, when there were only 13 other licensed rentals. The city inspects my
unit every year and finds it to be operating within the rules.

[ therefore respectfully request that you rescind the Official Notice at issue.

Sincerel

Rudy Moor
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