
1 
 

DRAFT ORDINANCE & REGULATION CHANGES RE: ELECTRICITY & GENERATORS. 
1-25-12 
 
1. Amending sec. 9.13(6)(l), Miscellaneous Vending Restrictions. 

 
2. Use of Electricity.  Use of AC electricity may occur on the 

Mall/Concourse only upon compliance with this ordinance, the 
"Regulations Governing Vending on the State Street Mall/Capitol 
Concourse" and the rules and regulations of the Traffic Engineering 
Division. Except in emergency situations, the Traffic Engineer's rules or 
regulations effecting use of electricity applicable to vendors, including 
any changes in fee structure applicable to vendors, on the 
Mall/Concourse shall be referred to the Vending Oversight Committee 
(VOC) before taking effect and shall be approved by the Common 
Council after consideration of the recommendations of the VOC.   

 
Questions:  Do we know if this procedure ever happens?   When was the last time the TE rules or fees 
were changed? Has VOC been asked to approve them?  Do you want to have the ability to approve?   
I think the T.E. rules apply to people other than city vendors.  

 
  The following restrictions shall apply to electrical use by 

vendors on the Mall/concourse, in addition to the rules and regulations of 
the Traffic Engineering Division: 

 
a. Vendors shall only be eligible to use the city’s 110 volt outlets. 
b. The use of generators to run equipment at vending sites located 

in the 700 and 800 blocks of the State Street Mall is strictly 
prohibited, except as a back-up energy source for a vendor at an 
assigned electrical site, on a short-term basis when necessary in 
case of an emergency or sudden loss of power. (Am. by ORD-
08-00033, 3-21-08)   Vendors may use a generator in lieu of an 
AC electrical source. Generators must operate at 75 decibles or 
less and use between 15 to 20 amps.   

c. Vendors using AC electricity shall have a circuit breaker not 
exceeding 15 amps on line between the appliance and the power 
source (City electric receptacle). (Am. by Ord. 12,419, 7-23-99) 

Compare this to the more specific technical info in the regs about circuit breakers.  Use consistent 
language. Waiting for answer from Building Inspection on prefered language.  

d. Any other regulations for electrical use promulgated in the 
“Regulations Governing Vending on the State Street 
Mall/Capitol Concourse. 

 
Important question – right now this section does not say that only food vendors can use electricity.  Do 
Arts/Crafts vendors ever use electricity?   Would they want to use a generator?  Do you want to allow 
that? 
 
FYI – 9.13(4) – rules for city-wide vending – makes the electrical rules in the mall/concourse regs 
applicable to “non-mall concourse” food vendors.  Warren thinks that there are no city sources of 
electricity available outside the mall concourse.  In the event a street vendor is using AC electricity 
from a private source,  the new rules in the regs, allowing generators, would apply.     
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2. Amending Sec. VIII. C. of the Mall/Concourse Regulations, as follows:   
 

C. Electricity.  Section 9.13(6)(l)2 establishes by ordinance the rules for use of 
electricity for Mall/Concourse vendors.  In addition, the following regulations 
shall apply: 

 
1. Electrical power will be allowed only in vending sites specifically 

designated for electricity.  
 

2. There shall be only one electrical connection permitted from the cart to the 
electricity source at the assigned pole and that connection must run 
through the cart's circuit breaker. Vendors shall use only their assigned 
outlet. 

 
3. When using a city-owned electrical recepticle (outlet) on the 

Mall/Concourse, vendors shall only use those outlets specified in sec. 
9.13(6)(l)2.   (i.e. the City’s 110 volt outlets.)  

 
4. The following power cord specifications are required: 

 
Electrically safe plug cord combination, UL approved for outside use on a 
20-amp circuit and shall be twelve (12) gauge wire minimum. It shall be 
approved for damp locations and hard usage, such as types SO, SJ, SC. 
The Attachment Plugs shall be approved for damp locations and hard 
usage. The end of the cord and the cord conductor termination shall be 
covered or encapsulated to prevent the entry of water. 

 
5. Unless the vendor only uses a generator for power supply, a disconnecting 

means shall be provided consistent with the following: 
 

The necessary equipment consisting of a circuit breaker or switch 
and fuses, and their accessories, located near the point of entrance 
of supply conductors. The equipment shall be UL approved for 120 
volts or more and interrupt at 15 amps.  Awaiting input from 
Building Inspection.  These rules are more specific than those in 
9.13.  They should be consistent. In any case, people using a 
generator will now be exempt from this, per Warren’s suggestion. 

 
6. At all times during which a food vending cart is open, the hot water unit, 

the refrigeration unit and any unit in use as a hot food holding unit must be 
operational, remain "on" and be connected to its approved power source. 
Should any one or all of these units become nonoperational, the cart must 
be promptly closed until such time as the unit(s) are returned to proper 
operating condition. 

 
7. Generators.  A generator operating at 75 decibles or less and using 

between 15 to 20 amps may be used as a power source for food vendors, 
in lieu of  an AC electrical source.    
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3. FYI – Camp Randall HDV.   There are currently no electrical sites in this vending 
area although the regs contemplate the possibility.  Food vendors already use 
generators to power their cooking equipment, and they use grills.  While generators 
are not expressly mentioned in the HDV regs, it is understood that generators are 
OK.   

 
Existing language:    
 
V. VENDING EQUIPMENT 
 

D. Electrical power will be allowed only at vending sites specifically designated for 
electricity.  No electrical outlets are available at sites A through S within the 
Camp Randall High Density vending area, as indicated on Exhibit 2. 

 
------------------------------------------------------- 
 
II. B.   2. Sites O through S may be used for the sale of goods and services as in sites A 
through N, and also may be used for the preparation and sale of food and beverages; however the 
operation of open grills and cooking, heating, or refrigerated apparatus is restricted to sites O, P, 
Q, R and S.  
 
------------------------------------------------------- 
 
Questions:  (1)  do you want the AMP and decible requirements for generators to apply to the 

Camp Randall food vendors using generators to power their cooking equipment?   
 

(2)  If  electricity ever becomes available at camp randall sites (as is suggested by Sec. 
V.D.),  do you want the rules regarding circuit breakers to apply to them too?   

 
 
 



 

 

  
 
 



 

 

 


